5 Aralık 2015 Cumartesi

RENKLER

Hayatın her alanında büyük etkisi olan renkler, doğadan sanata kadar olan yolculuğunda hayatımızın her noktasına girerek farkında olmadan psikolojimizi de etkiler. Sevdiğimiz renkler dışında, psikolojik ve fizyolojik etkisi büyük olan renkleri bu anlamlarına ve hissettirdiklerine göre kullanmak, ev dekorasyonundan kıyafetlere kadar bilinçte uyandırdığı duygulara göre doğru bir kullanım alanı yaratmak daha doğru bir tercih olacaktır.
Mesela alışverişte bir kıyafet alırken, evimize mobilya alırken, birkaç seçenek arasından birini seçmemiz gerektiğinde dikkatimizi çeken ve öne çıkan hep biri olur. Seçimi genellikle renkler açısından yaparız ve bir şeyi anlatırken de hep renklerle betimleriz.
Kırmızı, en çok dikkat çeken renklerden biridir. Trafik lambalarında “dur” işaretinin kırmızı olması da bu durumdan dolayıdır. Kadınlar için olan çekici kıyafetler de genelde kırmızı renkte üretilir ve dikkat çekmek için bu renk kullanılır. Sıcaklık, uyarı, heyecan gibi etkileri olan kırmızı, meydan okuma olarak da hissedilebilir.
Mavi renk, sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Zihinsel açıdan insanı dinlendiren mavi, genelde hastane gibi yerlerde kullanılır. Belki de insanlarda gökyüzü etkisine sahip olduğundan, genelde huzuru temsil eder fakat kötü noktası da bazen soğukluğu temsil edebilmesidir.
Sarı, oldukça sıcak ve uyarıcı bir renktir. Yaratıcılığı arttıran sarı renk, genelde yaratıcılık gerektiren mekanlarda, mutfaklarda, okullarda kullanılabilir. Duygusallığı da temsil eden sarı renk, duygusallığın tetiklediği negatif durumları da etkileyebilir.
Doğanın rengi olan yeşil, insana doğayı çağrıştırarak güven verir ve barışı temsil eder. Cami gibi ibadet yerlerinin, inanca bağlı alanların, inanılması gereken kurumların hep bu rengi tercih etmesi de barışı, inancı, huzuru ve güveni simgelemesidir.
Mor, insanda maneviyatı temsil eder ve düşünceleri tetikler. Bu yüzden meditasyonda en çok kullanılan renktir. Mor rengin doğru tonları seçildiğinde, iç arayış ve düşünceler o yönde olumlu etkilenecektir. Yanlış tonları tercih edildiğinde ise genelde tam tersi etkiler yarattığını söyleyebiliriz.
Turuncu renk, sarı ve kırmızının karışımından oluştuğundan kırmızının uyarıcı yönünü, sarının da duygusal tetikleyici özelliğini almış, sıcak bir renktir. Canlı ve eğlenceli durumları temsil eden ve tetikleyen turuncu, insanın duygusal ihtiyaçlarına yönlenmesini sağlar.
Psikolojik açıdan oldukça güçlü olan pembe, kadınsal olan her şeyi temsil ettiğinden genelde kız çocuklarının rengi olarak benimsenmiştir. Bu yüzden kadınsal bütün düşünceler, sıcaklık, şefkat gibi duygular pembenin etkilerindendir.
Soğukluk olarak düşünülen gri renk, aslında psikolojik bir anlamı olmayan tek renk diyebiliriz. İnsana kışı, depresifliği, soğukluğu düşündüren gri renk, psikolojik özelliği olmadığı halde son derece baskılayıcı bir renktir.
Birçok insanın tercihi olan ve depresif, koyu görünen siyah, tüm renkleri emme özelliğiyle birlikte kişiliği gizleyici bir etkiye sahiptir. Asaleti ve zenginliği de temsil eden siyah renk, özellikle toplum içinde zayıf gösterdiği kanısına dayanılarak tercih edilen bir renktir fakat aslında insanı ağır gösterdiğinden ve renkleri emdiğinden dikkat çekmenizi engelleyici bir özelliğe sahiptir.
Siyahın tersi olan ve temizliği temsil eden beyaz, insanda görsel açıdan boşluk hissi yaratır. Hiyjenik ve daha temiz olarak algılanan beyaz renk, diğer renklerin yanındayken dikkati hep onların üzerine çeker. Genelde siyahla birlikte kullanılarak iki özelliğin karışması hedeflenir.
Nedense en az sevilen renklerden biri olan kahverengi, sarı, siyah ve kırmızının karışımından oluştuğundan siyahın ciddiyetine sahip olup diğer renklerin etkisiyle siyahtan daha sıcak ve doğaya dairdir. Katı bir renk olduğundan, siyahtan daha yumuşak fakat diğer renklerden daha ciddi sayıldığından genelde yaşı büyük olanların tercihi olarak sık sık karşımıza çıkar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

KIŞ VE EV ETKİNLİĞİMİZ