31 Aralık 2013 Salı

31 ARALIK 2013 SALI İŞLEDİKLERİMİZ------(BİR YIL SONRA) 2 OCAK 2014 PERŞEMBE İŞLEYECEKLERİMİZ

#HAYAT  BİLGİSİ:
DERS KİTABIMIZDAN "YOLDA GÖRÜLMEK İÇİN" konusunu işledik. Öğrenci çalışma kısmı sayfa 52'deki etkinliği yaptık. İnteraktif olarak konu ile ilgili sunum izledik. Örneklerle konuyu açıkladık.
2 ocak 2014  Perşembe günü  "KENDİMİ GÜVENDE HİSSEDİYORUM" konusunu işleyeceğiz.
# TÜRKÇE:
Dersimizde öğrencilerime sürpriz yaptık. Yılın son günü "BUZ DEVRİ 4" filmini izledik. Teneffüslerde ara verdik. Öğrencilerim çok dikkatli ve sessiz izlediler. Bundan sonra da film izleme günlerimiz olacak. Evde size anlatmalarını isterseniz, izlediklerini anlatmaları yararlı olacaktır.
Filmimiz üç ders sürdü. (Teneffüs araları da verdiğimiz için) 
Bu gün Elif Naz  da arkadaşlarına sürpriz yapıp çerez getirmiş. Beslenme sırasında çerezleri dağıttı. Elif Naz'a ve velimize teşekkür ediyoruz.
Ece de arkadaşlarına Eti Ayıcıklı çikolata getirmişti. Bu gün onları da dağıttı. Ece'ye ve velimize teşekkür ederiz.
Daha sonra da BEN ARTIK OKUYORUM belgelerimizi dağıtmaya başladık. Belgeyi alabilecek öğrencimizin belgeyi okumasını istedik. Okuyanlara da belgeyi dağıttık. Fotoğraf çektik.(Bloğumuza yükleyeceğim.) Bu gün 16 öğrencime belge verdim. Perşembe günü belge vermeye devam edeceğim. Şartlarımdan biri de vereceğim belgenin okunabilmesidir.
Biraz daha gayretle belge alabilecek öğrenci sayımız çoğalacaktır.
Son dersimizde öğrencilerimin Yeni yılını kutlayarak Sınıf veli temsilcilerimizin kırtasiyeden alarak hediye paketi yaptırdıkları yılbaşı hediyelerimizi dağıttık. Hediye paketleri çok büyük heyecanla açıldı. Kitaplarımız beğenildi.Evde okuyalım. Kitaplarımıza adımızı soyadımızı da el yazısı ile yazalım.
Bir de HIZLI OKUMA KİTABI (D sesi) dağıttık. Sınıfta okuttuk. öğrencilerim evde bol bol ve hecelemeden hızlı okuyana kadar okumalılar.
Ayrıca yarın da "g" sesi etkinliklerimiz etkinlik kitabımızdan, kitabımızdan yapılacak. Metinler okunacak. 
Perşembe günü hem "g" sesi etkinliğimiz olacak hem de fırsat olursa yeni sese geçebiliriz.
Perşembe günü Karne sürprizi  hediyelerimiz için fotoğraf çekimlerimiz olacak. Onun için formalarımız ütülü, saçlarımız taralı olarak sınıfa gelelim.
Matematik kitabımızdan ise ders kitabı kısmı sayfa 93-99 arası yapılabilir.Öğrenci çalışma kısmı sayfa 56-58 yapılabilir. Sınıfta da bu etkinlikleri birlikte yapacağız. Artık 1. kitabımızı bitireceğiz. 2.Kitaba geçeceğiz..
2014 YILININ  SEVGİLİ  ÖĞRENCİLERİME,
DEĞERLİ VELİLERİME,
BLOĞUMUZU TAKİP EDEN TÜM DOSTLARA,
SAĞLIK, BAŞARI VE MUTLULUK GETİRMESİNİ DİLERİM.
HER ŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN.
A.MERİÇ



30 Aralık 2013 Pazartesi

30 ARALIK 2013 PAZARTESİ İŞLEDİKLERİMİZ---------YARIN İŞLEYECEKLERİMİZ

#HAYAT BİLGİSİ:
Ders kitabı sayfa 58 "TAŞITLARIN SESLERİ" konusunu interaktif olarak işledik. Taşıt seslerini ve nerelerde ne için kullanıldıklarını açıkladık.Öğrenci çalışma kısmı sayfa 51 evde yaptırılabilir.
Yarın ders kitabı sayfa 59 "YOLDA  GÖRÜLMEK İÇİN" konusunu işleyeceğiz.Konumuzun öğrenci çalışma kısmı sayfa 52'de etkinlikleri var.Bu kısmı da yapacağız.
#TÜRKÇE:
OKUMA VE YAZMA ÖĞRENİYORUM KİTABI sayfa 110-111'deki etkinlikleri yaptık.
 Kurduğumuz cümleleri okuduk,tahtaya yazdık. Resimlerin adlarını altına eksik heceleri tamamlayarak kitabımıza ve tahtaya yazdık.3.etkinlik evde yapılacak.
"ç" sesi ile ilgili bir etkinlik dosyası dağıttık. Bu dosya evde tamamlanacak.
"g" sesini tanıma çalışması yaptık. MORPA KAMPÜS'ten ses ile ilgili anlatımız dinledik. İçinde "g" sesi olan varlık adlarını belirledik. Kitabımızdan sayfa 114'teki  resimleri inceledik. Adlarını altına ve tahtaya yazdık.İçinde "g" sesi olup olmadığını belirledik. "g" harfinin interaktif olarak yazımını izledik. Havada yazdık. kitabımıza yazdık. Sayfa 116'daki ses-hece-kelime -cümle etkinliklerini yaptık.Sayfa 117'deki GİRAY metnini okuduk. Altındaki etkinlikleri evde yapabiliriz.Yarın sınıfta tekrarlayacağız. 
"g-G" sesi etkinlik dosyalarımızı dağıttık. Büyük harfi interaktif olarak yazılışını izledik. Sonra dosyamıza yazdık. Evde Etkinlik Dosyalarımızdan yapabildiğimiz kadar yapalım.Yarın sınıfta "g" sesi etkinliklerimize devam edeceğiz. Kitap ve defterlerimizde "g-G" yazalım. Tümünü bu gece yazamayabiliriz.Yazabildiğimiz kadar doğru şekilde yazalım.
öğrencilerim yeni harflerle ilgili hece ve kelimeleri okuyabiliyorlar. Özellikle cümle okumada ve yazmada zorlanan öğrencilerimin evde de sıkı çalışmaları gerekiyor.Biraz daha gayretle sınıfta hem okuma , hem de yazma istediğim seviyeye gelecek.Şimdi çalışmak zor gelenlerin yarı yıl tatilinde ve 2. dönemde de okuma yazma için çalışmaları gerekebilir. (Sınıfın çoğu Türkçe Ders kitabına geçmişken bu durum sizi üzecektir.Onun için her arkadaşınız gibi siz de daha çok çalışmalasınız.)
Ayrıca dersimizin birinde anne-babalarımıza yeni yıl kutlama kartı boyayarak altına adlarımızı yazdık. Bu gece vermelerini söyledim.İnşallah unutmazlar.
HIZLI OKUMA KİTAPLARIMIZDAN HIZLI OKUMA YAPTIK.ÖĞRENCİLERİMİN ÇOĞUNLUĞU EVDE OKUMUŞLAR.Ama hala okumada ve çalışmada isteksiz öğrenci ve çocuğunun okumasını istemeyen veli(!) var sanki, o öğrenciler kendilerini bilirler , nedense evde hiç birşey ellemiyorlar. Herkes okuyup yazdığında bana gelip benim çocuğum niye okuyamadı dendiğinde bu kayıtları çoğaltıp o öğrencilere vereceğim.
Sonra da dikte çalışması yaptık.İçinde yeni öğrendiğimiz "g" harfi ile ilgili kelimeler de vardı. Gelemeyen öğrenciler performans görevlerini yaptılar.
Yarın "g" sesi etkinliklerimize devam edeceğiz. Dikte çalışması yapacağız. HIZLI OKUMA yapacağız. Ayrıca yeni HIZLI OKUMA KİTABI dağıtacağım. Bu kitaplara herkes adını yazsın. Çünkü sınıfta kitaplar yerlerde dolaşıyorlar. SAhiplerini bulamıyoruz. Çöp oluyorlar. Ben böyle şeye hem kızıyorum hem de harcadığım emeğe ve masrafa ve de sizlerin kesip zımbalarken harcadığınız emeğe üzülüyorum. Bçyle sorumsuz öğrencilerin karnede davranış notlarını doldururken bu gibi durumları da göz önünde tutacağımı şimdiden söyleyeyim.
Evde okuma kitaplarımızı da okutmayı unutmayalım.
İyi geceler----İyi çalışmalar...........

27 Aralık 2013 Cuma

27 ARALIK 2013 CUMA GÜNÜ SINIFTA YAPTIĞIMIZ TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ DEĞERLENDİRME SONUÇLARI

PEKİYİ
AHMET 100
ELİF NAZ 100
HÜDANUR 100
-----------------------
 3 ÖĞRENCİ 100
---------------------
KEREM 99
BERİL 99
DEFNE 99
LEYLA 99
MELİS 99
---------------
5 ÖĞRENCİ 99
------------------
MİRAY 98
ESMA A. 98
----------------
2 ÖĞRENCİ 98
-----------------
YAĞIZ ÖMER 97
YAĞIZ T.97
ECE  97
İREM D. 97
--------------------
4 ÖĞRENCİ 97
------------------- 
OSMAN  95
----------------
1 ÖĞRENCİ 95
---------------------
MELİKZEYD 94
ENİS 94
ASYA 94
SÜMEYYE  94
--------------------
4 ÖĞRENCİ 94
-------------------
GİZEM  93
İHSAN  93
ELİF C. 93
----------------
3 ÖĞRENCİ 93
----------------------
ÖMER SUDEYS 92
SUDENAZ 92
-------------------
2 ÖĞRENCİ 92
----------------------------
MEMET 88
BATUHAN  88
-----------------
2 ÖĞRENCİ  88
---------------------
ÖMER FIRAT  87
CAN 87
--------------------
2 ÖĞRENCİ 87
----------------------
HAMZA  86
ONUR  86
-----------------
2 ÖĞRENCİ  86
--------------------------
SEVDE  85
KERİMCAN  85
---------------------
2 ÖĞRENCİ  85
--------------------------
PEKİYİ  34 ÖĞRENCİ
--------------------------
-------------------------
İYİ
EMİNE 83
------------------
1 ÖĞRENCİ 83
---------------------
YİĞİT 78
---------------------
1 ÖĞRENCİ 78
-----------------------
KUZEY 77
-------------------
1  ÖĞRENCİ 77
-------------------------
EFE 74
------------------
1 ÖĞRENCİ 74
---------------------------
İYİ 4 ÖĞRENCİ
---------------------------
ORTA
NEHİR 62
----------------
1 ÖĞRENCİ 62
-----------------------
MERT  56
----------------
1 ÖĞRENCİ 56
----------------------
İREM Y. 55
------------------
1 ÖĞRENCİ 55
-----------------------
ORTA  3 ÖĞRENCİ
GEÇER
MUHSİN  53
--------------------
1 ÖĞRENCİ 53
---------------------
DERİN 50
EZGİ 50
--------------------
2 ÖĞRENCİ 50
--------------------
ULUĞBEY 45
-------------------
1 ÖĞRENCİ 45
------------------
GEÇER 4 ÖĞRENCİ

BAŞARILI 43   BAŞARISIZ 0

M.EFE VE ESMA D. PERFORMANS ÖDEVİNİ YAPMAYA KATILAMADILAR.
RAHATSIZLIKLARI GEÇİP SINIFA GELDİKLERİNDE UYGULAMA YAPILACAKTIR.


MATEMATİK PERFORMANS ÖDEVİ GÜNÜ SINIFTA BULUNMAYAN ÖĞRENCİLERİMİN DEĞERLENDİRME SONUÇLARI

1442 DEFNE 100
297 ELİF C. 90
1718 ÖMER FIRAT 90
3 ÖĞRENCİ PEKİYİ

27 ARALIK 2013 CUMA İŞLEDİKLERİMİZ-----PAZARTESİ İŞLEYECEKLERİMİZ

#TÜRKÇE:
İlk dersimizde interaktif olarak "ç" sesini tanıttık.Şarkımızı dinledik.İçinde "ç" sesi olan varlıkları resimlerden seçtik. OKUMA YAZMA ÖĞRENİYORUM KİTABIMIZIN sayfa 106'deki etkinlikleri yaptık. "ç"harfinin yazılışını izledik.Havada "ç" harfi yazdık.(sayfa 107) Sonra kitabımıza birkaça satır yazdık.Bazı öğrencilerim tamamladılar.Derste tamamlayamayanlar evde kitap, etkinlik dosyası ve defterlerimize "ç"-Ç" harfini yazalım. Sonra sayfa 108'deki ses-hece-kelime cümla etkinliklerimizi yaptık.
Sayfa 109'daki etkinlikleri yaptık.Okuduk.Metni okuttuk. Sonra ETKİNLİK DOSYASI dağıttık.  "ç-Ç" harflerini yazdık. Eksik kalan kısmı evde tamamlayacağız. Sayfa 110'daki kelimelerden cümle yapma etkinliklerini de evde yapabiliriz.Pazartesi sınıfta tekrarlayacağız. 111'i de inceleyerek isteyenler yapabilirler.
AHMET arkadaşlarına dağıtmak için çiçek kurabiye getirdi. Arkadaşlarına dağıttı. Ahmet'e ve velimize teşekkür ediyoruz.
Ece de arkadaşlarına dağıtmak için bisküvili çikolata getirmişti. ancak onları pazartesi dağıtacağız. Ece'ye ve velimize teşekkür ederiz.
Yeni öğrendiğimiz sesimizle ilgili bir etkinlik dosyası daha dağıtarak bir kısmını sınıfta okuduk. Uygulamaların bir kısmını sınıfta yaptık. Eksik kısımlar evde tamamlanacak.
#MATEMATİK:
KİTABINIZIN SAYFA 91'deki ÖĞRENDİKLERİMİZİ YOKLAYALIM etkinliklerini cevapladık. 92-93-94'ü yapabildiğimiz kadarıyla pazartesi günü yapacağız. İsteyenler evde inceleyerek cevaplayabilirler.
5.dersimizde TÜRKÇE PERFORMANS ÖDEVİNİ yaptık. Değerlendirme sonuçlarını dosyaları kontrol ettiğimde bloğumuzda ve e-okulda bulabilirsiniz.
iki tane HIZLI OKUMA KİTABI dağıttık. Bazı öğrencilerimize okuttuk. bu iki kitabımızda evde sesli olarak bol bol okutulacak.
Pazartesi günü "ç" sesiyle ilgili etkinliklerimizi tamamlayacağız. Sınıfın durumuna göre yeni sesimizi( g sesi) tanıtmaya ve harfi yazmaya başlayabiliriz. 
Evde diğer okuma kitaplarımızı da okutalım.
BEN ARTIK OKUYORUM belgelerimizi önümüzdeki hafta dağıtmaya başlayacağız. İyi çalışmanızı tavsiye ederim. 
iyi  tatiller-----GÜZEL GÜZEL OKUMALAR----
SAĞLIĞINIZA DİKKAT EDİN. ESMA DUVA ve MUHAMMED EFE'ye geçmiş olsun. Pazartesi sizi okula bekliyorum.....
Bugünkü fotoğraflarımızı da bloğa yükleyeceğim. 

26 Aralık 2013 Perşembe

26 aralık 2013 perşembe işleyemediklerimiz---Yarın işleyeceklerimiz

Bu gün rahatsızlığımdan dolayı bir gün ara verdik.İnşallah yarın öğrencilerimle buluşacağız.
Evde konularımızı tekrar etmeyi unutmayalım. Bol bol okuma yapalım.
Yarın "ç" sesi tanıma çalışmalarımızla devam edeceğiz.
Matematik dersinde işlediğimiz konuların değerlendirme sorularını sınıfta cevaplayacağız.
HIZLI OKUMA KİTAPLARIMIZDAN İKİ adet dağıtarak sınıfta okutacağız. Hafta sonu evde de sesli okumalıyız. Ayrıca evde "ç-Ç" harfini yazacağız.
Şimdilik iyi geceler---
Ben de yarına iyice düzelerek gelmek için nane limon,meyve,ilaç......yiyip içeyim..

25 Aralık 2013 Çarşamba

25 ARALIK 2013 ÇARŞAMBA İŞLEDİKLERİMİZ--------YARIN İŞLEYECEKLERİMİZ

#HAYAT BİLGİSİ:
Dersimizde kitabımızın öğrenci çalışma kısmı sayfa 50'deki deprem çantası hazırlarsanız hangi malzemeleri içine yerleştirirsiniz etkinliğini yaptık. Yerleştireceğimiz malzemeleri resimlerden işaretledik.Niye bu malzemeleri yerleştireceğimizi açıkladık. İnteraktif olarak MORPA KAMPÜS'ten DOĞAL AFETLER konusunu izledik.
Yarın Ders kitabı sayfa 58'deki "TAŞITLARIN SESİ" KONUSUNU işleyeceğiz. Kitabımızın öğrenci çalışma kısmı sayfa 51'deki etkinliği de yapacağız. 
#TÜRKÇE:
Dersimizde interaktif olarak karışık verilen kelimelerden cümle yapma etkinliğini izledik.Cümleleri defterlere ve tahtaya da yazdık. Daha sonra kitabımızdan Ziya metnini okuduk. Sonra TOMBALA OYUNU oynadık. Küçük resimleri seçtik ,seçen öğrenci sınıfa gösterdi ve adını söyledi. Sonra resmin adını defterlerimize yazdık. kontrol ettik.Bir öğrenci tahataya yazdı.Yazdığımız kelimeler arasına virgül koyduk. Aynı zamanda noktalama işaretlerinden virgülü pekiştirmeye çalıştık. Kelimeleri sınıftaki öğrencilerimin çoğunluğu yazdılar. Yazım hatası olanlar tahtadan bakarak hatalarını düzeltiler. 
YARIN "ç" sesini tanıtmaya başlayacağız. Evde kitabı inceleyebilir öğrencilerim. Fakat lütfen harfi yazdırmayalım. Okutabiliriz.Çünkü öğrencilerim sesi tanıyorlar ve sesin geçtiği kelimeleri okuyabilirler ama harfin yazılışını sınıfta işledikten sonra yazmanız için çoooook yer olacak.
#MATEMATİK:
Ders Kitabı sayfa 87 "BİRE BİR EŞLEYELİM" --FASULYE KADAR ÇUBUK AYIRALIM konusunu işlemeye başladık. Abaküs,fasulye,çubuklarımızla birebir eşleme etkinlikleri yaptık. Kitabımızdaki fasulye-çubuk eşleme resimlerindeki fasulye ve çubukları saydık.Kaçar tane olduklarını altına yazdık. Sonra eşleşiyorlar mı eşleşmiyorlar mı diye inceledik. Üzerinde yorumlar yaptık. Sayfa 88'deki ceviz ve çiçek arı etkinliklerini yaptık.Sayfa 89'daki tavuk-horoz ve silgi -kalem eşleşiyor mu diye inceledik.
Evde bu sayfaları tekrar ettirirsek konu pekişmiş olur.
Yarın sayfa 91-92 ÖĞRENDİKLERİMİZİ YOKLAYALIM sorularını sınıfta cevaplayacağız.Devamını daha sonraki günlerde yapacağız. Evde de devamını yaptırabiliriz. Ama biz yine de her sayfayı sınıfta tekrarlayacağız.
Daha sonra öğrenci çalışma kısmı sayfa 55 SAYI KADAR ÇOKLUĞU BELİRLEYELİM sorularını cevaplamayı sürdüreceğiz.sayfa 56'daki BİRE BİR EŞLEYELİM sorularını zamanımız yettiği kadar cevaplayacağız. Eksiğimiz kalırsa evde cevaplayabiliriz.
Önümüzdeki hafta  1.Kitabımızı tamamlayacağız.
#GÖRSEL SANATLAR :
Dersimizde kış resmi boyadık. Boyamayı erken bitirenlere RESMİN ADINI YAZMA etkinlik dosyası verdik. Resimlerin adlarını altına yazdılar. Bir kısmını tahtada aralarına virgül koyarak yazdırdık. Eksiği olan varsa evde tamamlayalım. Bunun gibi resmin altına adını yazma performans görevini de cuma günü sınıfta yapacağız.Onun için bu örnek dosyaya çok çalışalım.
Son dersimizde ise HIZLI OKUMA KİTABI dağıttık. Seçtğimiz öğrencilerime hızlı okuma yaptırdık . "k ve o" sesleriyle ilgili kitabımızı okutabildiğimiz öğrencilerimize evde okumak için hikaye kitabı verdik. Bu kitapları evde sesli okutabiliriz. Bir de okuduklarından ve kitaplardaki resimlerden hareketle anlatmalarını da isteyebiliriz ki okuduklarını ne derece anlıyorlar. İleriki günlerde okuma ve okuduğunu anlama sorularını cevaplama etkinliklerimize başlayacağız. Bunun için ön hazırlık da yapmış oluruz böylece....
Evde HIZLI OKUMA KİTAPLARIMIZ okunacak. YARIN zamanımız oranında yine okutacağım. HIZLI OKUMAK  KİTAPLARIMIZ  da epey sayı olarak arttı. Onun için hafta sonuna ikişer adet okuma için vereceğim. Özellikle okuma güçlüğü çeken, ses hece birleştirme evresindeki öğrencilerimin bu kitapları daha dikkatle ve gayretle okumaları gerekiyor. Burada siz velilerime de önemli sorumluluk ve görev düşüyor. Ha gayret ---yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik----Biraz daha sabırla, yılmadan çocukları da yıldırmadan okuma ve güzel yazmayı halledelim.
Ev çalışması olarak sınıfta yaptığımız etkinliklerden eksik olanları tamamlayacağız.
Verdiğim resimleri anlatma, noktalı cümlenin üzerinden geçme ve altına birer kez yazma etkiliğimizi yapacağız. Arka yüzünde matematik eksik sayıları tamamlama etkinliğimizi de unutmadan yapacağız.
Yarın Ahmet'in sınıfa getireceği ÇİÇEK kurabiyeleri merakla ve sabırsızlıkla bekliyoruz. 
YARIN 1-F SINIFI ÇİÇEK AÇACAK. BİZ DE "ç-Ç" SESİNİ TANIYARAK YAZACAĞIZ.
HADİ BAKALIM  KOLAY GELSİN.
BİR ACAYİP ZOR YARIŞ,
BANANE AMAN BEN ANLAMAM,
PEK HESAPLI İNCE İŞ..................
(BU ŞARKIYDI HERHALDE DEVAMINI HATIRLAYAMADIM.)  
İYİ GECELER---------İYİ ÇALIŞMALAR-----------

24 Aralık 2013 Salı

MATEMATİK PERFORMANS ÖDEVİ DEĞERLENDİRME SONUÇLARI

MATEMATİK PERFORMANS GÖREVİ DEĞERLENDİRME SONUÇLARI VE ÖĞRENCİ OKUL NUMARALARI
PEKİYİ
1032 KERİMCAN 100
1036 MEMET 100
1455 GİZEM 100
1142 LEYLA 100
473 KUZEY 100
1466 HÜDANUR 100
209 EFE A. 100
1126 ASYA 100
1125 ÖMER SUDEYS 100
348 ENİS 100
1486 ONUR 100
377 ESMA A. 100
828 SEVDE 100
1184 ELİF NAZ 100
1410 MİRAY 100
1059 OSMAN 100
454 İREM D. 100
1108 MELİS 100
737 ECE 100
30 AHMET 100
-------------------------
100  20 ÖĞRENCİ
-------------------------
1171 SÜMEYYE 98
420 HAMZA 98
917 YİĞİT 98
---------------------
98 3 ÖĞRENCİ
-------------------
764 MERT 97
612 SUDENAZ 97
1030 KEREM 97
--------------------
97 3 ÖĞRENCİ
-----------------------
1156 CAN 90
81 BATUHAN 90
1012 İHSAN 90
881 EMİNE 90
497 MELİKZEYD 90
657 YAĞIZ ÖMER 90
128 BERİL 90
--------------------------
90  7 ÖĞRENCİ
------------------------
1096 YAĞIZ T. 85
------------------
85 1 ÖĞRENCİ
----------------------
PEKİYİ 34 ÖĞRENCİ
------------------------

İYİ
536 NEHİR 80
--------------------
80 1 ÖĞRENCİ
------------------------
971 İREM Y. 75
-----------------
75  1 ÖĞRENCİ
-------------------
1203  EZGİ 73
-------------------
73 1 ÖĞRENCİ
--------------------
173 DERİN 70
--------------------
70 1 ÖĞRENCİ
----------------------
İYİ 4 ÖĞRENCİ

ORTA

--------------------
ORTA 0 ÖĞRENCİ
---------------------

GEÇER
1093 ULUĞBEY 50
------------------------
50 1 ÖĞRENCİ
GEÇER 1 ÖĞRENCİ
------------------------
BAŞARISIZ
516 MUHSİN 40
----------------------
40 1 ÖĞRENCİ
----------------------
BAŞARISIZ 1 ÖĞRENCİ

BAŞARILI 39 ÖĞRENCİ
BAŞARISIZ 1 ÖĞRENCİ

DEĞERLENDİRMEYE 5 ÖĞRENCİ BU GÜN OKULA GELMEDİKLERİ İÇİN  KATILMADI.
DAHA SONRA PERFORMANS GÖREVİNİ YAPACAKLAR.

24 ARALIK 2013 SALI İŞLEDİKLERİMİZ----YARIN İŞLEYECEKLERİMİZ

#HAYAT BİLGİSİ:
KİTABIMIZIN öğrenci Çalışma kısmı sayfa 48-49 "GÜVENLİ YAŞAYALIM" resimlerinin bazılarını yapıp üzerinde konuştuk. Eksikleri evde yaparak boyayalım.Yarın ikinci etkinliği Deprem çantasında hangi malzemeler bulunur? Etkinliğini yapacağız. (Deprem riski olan ilimizde herkesin evinde bir deprem çantası bulunması yararlı olacaktır.)
#TÜRKÇE:
Dün verdiğimiz etkinlikleri ve okuma kısımlarını tahtada yaptık. Sonra yeni bir etkinlik dosyası dağıttık. 
Kerimcan getirdiği kekleri arkadaşlarına dağıttı. Kerimcan'a ve velimize teşekkür ediyoruz.
Ancak uygunsuz sınıf ortamından dolayı bu dosyamızı çok zorluklarla yapmaya çalıştık. Ders mi işliyoruz problemlerle mi uğraşıyoruz belli değil.....Problemi biraz azaltarak dördüncü derste etkinlik dosyamızın bir kısmını tahtada ve dosyalarımızda yaptık. Okuduk. Kalan kısımları evde tamamlayarak okuyalım. Eksik harf yazımlarını yapalım. Yarın "z" sesi etkinlik dosyasını sınıfta tekrar edeceğiz ,okutacağız. Ders kitabımızdan okutacağız. Dikte çalışması yapacağız.
Ayrıca yarın tombala etkinliği yapacağız. Etkinliğimizde öğrencimiz çektiği resmin adını tahtaya yazacak, diğer öğrencilerimiz de defterlere yazacaklar. 
HIZLI OKUMA KİTABIMIZI da seçtiğimiz öğrencilere okuttuk. Güzel okuyanlara Elif Naz'ın getirdiği okuma kitaplarından dağıttık. Onlar okunup sınıfa getirilecek. Yarın da okuma yaptırdıklarımıza ve güzel okuyanlara okuma kitabı vereceğiz.
Yeni HIZLI OKUMA KİTABI da dağıtacağız. Evde bol bol sesli okuma yapalım.
#MATEMATİK:
Kitabımızın Öğrenci Çalışma kısmı sayfa 53-54'ü sınıfta yaptık. Sayfa 55'i evde yapalım.
Yarın sayfa 55'i sınıfta tekrar edeceğiz.Sonra interaktif olarak ve kitabımızın ders kitabı kısmı sayfa 87-88-89'daki "BİRE BİR EŞLEYELİM "FASULYE KADAR ÇUBUK AYIRALIM" konusunu işlemeye başlayacağız.(Tabi işlerken bir problem(!) çıkmadan sınıfta bulunma amacımıza göre ders işleyebilirsek.) Sayma çubuklarımızı ve abaküsümüzü sınıfa getirelim.(Varsa fasulyelerimizi de getirebiliriz.) Çubuk ve sayma çubuğu eşleştirme yapacağız. 
SON DERSİMİZDE MATEMATİK PERFORMANS GÖREVİNİ DE YAPTIK. BU GÜN SINIFA GELMEYENLERE DAHA SONRA UYGULAYACAĞIZ.(NOTLARI e-okula gireceğim.)
NOT: Öğrencilerimin tümü artık öğrendikleri seslere sesli harf ekleyerek kaçık ve kapalı heceleri okuyorlar. Bazıları heceleri ve oluşturulan kelimeleri okurken hala zorlanıyorlar. Bu az da olsa zorlanan öğrencilerimin evde bol bol sesli okuma yapmaları gerekiyor. Tabiki siz velilerin de sabırla onları dinlemeniz zorlanırlarsa yardımcı olmanız gerekiyor. Böylece tüm öğrenciler okumaya geçme evresine gelebilir. Birçok öğrencim artık her şeyi okuyabiliyorlar. Yazarken özel adları büyük harfle yazabiliyorlar, satır başındaki kelimenin ilk harfini büyük harfle yazabiliyorlar. Cümle sonuna cümleye uygun noktalama işaretlerini koyabiliyorlar. Karışık olan kelimelerden kurallı cümleler yazabiliyorlar. Cümledeki eksik noktalı kısmı verilen kelimelerin içinden uygun olanı seçerek tamamlayabiliyorlar. Vermediğimiz harfi tanıyarak sesini çıkarabiliyorlar. Hatta bu verilmeyen harfe sesli harf eklediğimizde oluşan heceyi veya kelimeyi okuyabiliyorlar. Yani sınıfımızın genel durumu gayet iyi. Ancak geri kalan öğrencilerimin de arkadaşlarına yetişmeleri için uğraşıyoruz. Bu uğraşta sizlere de epey iş düşüyor. Öğrencilerimize moral verelim, sesli okurken veya yazarken ilgilenelim. (Şimdiye kadar bu ilgiyi esirgemeyen velilerime tekrar teşekkür ediyorum.)Kitap, defter ,etkinlik dosyalarımızda harfleri muhakkak yazdıralım. Etkinliklerimizde boş kısım bıraktırmayalım. Muhakkak sınıfta yapılan etkinlikleri evde anlattıralım. Sınıfta işlenen konuları evde tekrar ettirelim. Kitaplar da buna dahil. Böylece öğrencilerim öğrendiklerini pekiştirmiş olurlar. 
İYİ GECELER--İYİ OKUMALAR--İYİ ÇALIŞMALAR-

ç harfi drama

Ç Harfini Öğreniyorum Animasyonu Okyanus Yayıncılık İlk Okuma Yazma Seti

Onluk ve Birlik

Deprem Çantasında Neler Bulunmalı ?

23 Aralık 2013 Pazartesi

23 ARALIK 2013 PAZARTESİ İŞLEDİKLERİMİZ----YARIN İŞLEYECEKLERİMİZ

#HAYAT  BİLGİSİ:
DERS KİTABI "GÜVENLİ YAŞAYALIM" konusunu işlemeyi sürdürdik.Önce konumuzla ilgili MORPA KAMPÜS sunumunu izledik. Dğoal afetlerin neler olduğunu söyledik. Daha sonra deprem öncesi, deprem sırası ve sonrasında neler yapacağımızı anlattık. Deprem anında sınıfta nasıl davranacağımızı uygulamalı anlattık. Sınıftan nasıl çıkacağımızdan, dışarıda nerede toplanacağımızdan bahsettik. 
Yarın da konumuzu işlemeyi sürdüreceğiz. Kitabımızın öğrenci çalışma kısmı sayfa 48-49-50'deki etkinlikleri yapacağız.
#TÜRKÇE:
OKUMA YAZMA ÖĞRENİYORUM KİTABIMIZIN sayfa 100'deki "ŞENER OYNA" metnini okuduk. Daha sonra yeni sesimizi "z" tanıttık. Sesle ilgili hikaye ve şarkı dinledik. Hangi resimlerde "z" sesi var belirledik. Kitabımızdan "z" sesi olan resimleri belirledik. İsimlerini kitabımıza ve tahtaya yazarak nerelerinde "z" harfi olduğunu belirledik. "z" harfinin yazımını interaktif olarak izledik. Havada yazdık. Kitabımıza yazdık. Etkinlik dosyalarımıza yazdık. Eksik kısımları evde tamamlayacağız. Sonra kitabımızın sayfa 103'teki  harf-hece-kelime etkinliklerini yaptık. Okuduk-yazdık. Büyük "Z" harfinin yazılışını gösterdik -yazdık. Ziya metnini okuttuk. Sayfa 104'teki noktalı kısımları "z" harfi  ile tamamlayarak okuduk. Bu sayfadaki "ziya" metnini de okuduk. Etkinlik dosyalarımızdaki metinleri okuduk. Defterlerimize cümleler yazdık.
Miray sınıfa şeker getirerek arkadaşlarına dağıttı. Miray'a ve velimize teşekkür ediyoruz.
Elif Naz sınıfımız kitaplığına OKUMA KİTAPLARI getirdi. Elif Naz'a ve velimize teşekkür ediyoruz. Yarın güzel okuyanlara bı kitaplardan dağıtacağım.
Verdiğimiz etkinlik dosyalarımız evde tamamlanarak okunacak. Defterlerimize "z-Z" harfi de yazacağız.
Ayrıca diğer derslerimizde HIZLI OKUMA KİTABI dağıtarak okuma yaptık. Bu kitabımız evde bol bol sesli olarak her sayfası okutulacak. Yarın okutacağım. Sayfa 105'teki mevsim resimlerinden ve özelliklerinden hangi mevsimler olduğunu söyledik. Tahtaya yaz mevsiminin adını yazdık. Bu sayfadaki 2. kısma şu anda içinde bulunduğumuz mevsimin resmini çizip boyayabiliriz.
Ayrıca okuma kitaplarımızdan 1 ve 2'yi okuttuk.
Yarın evde tamamladığımız etkinlik dosyalarımızı kontrol edeceğiz ve sınıfta okutacağız. Kitabımızdan "Ziya" metinlerini okutacağız. Panoya asacağımız okuma metinlerini okutacağız. Okuma ve sınıf içi davranış durumlarına göre yarın oturma yerlerini değiştireceğim. Ayrıca "z" sesi ile ilgili yeni etkinlik dosyası dağıtarak uygulamalar yapacağız. 
Verdiğimiz HIZLI OKUMA KİTABIMIZI okutacağız. Yeni HIZLI OKUMA KİTABI da dağıtabiliriz. Okurken diğer öğrencilerim sessizce izleseler daha güzel okuma dersi yapabileceğiz. Onun için yarın okuma dersinde sessiz izlemeyenlere kitap okutmayacağım.
#MATEMATİK:
Dersimizde önce interaktif olarak verilen varlıkların sayılarını bulma ve karşılaştırma sunumu izledik. Daha sonra küçük kağıtlarımıza birden yirmiye kadar sayılar yazdık. Bu sayılar arasından seçtiklerimiz kadar çubuk veya boncuk saydık. Seçtiğimiz sayıların miktarlarını karşılaştırdık. Hangisi az hangisi çok diye söyledik. Sayılarımızı tahtaya rakamla ve harflerle yazdık. Onluk ve birlik ön çalışması yaptık. 
Yarın sınıfta kitabımızın öğrenci çalışma kısmından sayfa 53-54-55'teki etkinlikleri yapacağız. Her öğrencim kuru boyalarını getirmeyi unutmasınlar.(!!!!!!!!!!Bu etkinlikleri önceden evde yapmayalım. Sınıfta tamamlayamazsak evde tamamlayabilirsiniz.!!!!!!!!)
Öğrencilerimden yakın ilgilerini esirgemeyen velilerime teşekkür ederim. Uğraşlarının karşılığını almaya başladıklarını umuyorum. Yılgınlığa düşmeden  yola devam....Yarıyıl tatiline 1 ay 12 saat 56 dakika kaldı.
İYİ GECELER------İYİ  ÇALIŞMALAR........

20 Aralık 2013 Cuma

1-F SINIFI 20 ARALIK 2013 CUMA SINIF FOTOĞRAFLARI


















cd5_03

ÇÜRÜK ALİ VE MİKROP NECATİ DİŞ BAKIMI

Z Harfini Öğreniyorum Animasyonu Okyanus Yayıncılık İlk Okuma Yazma Seti

PITIRCIK Z SESİ SUNUSU

z harfi - 1. sınıf bitişik eğik el yazısı video animasyonu - www.elyazim...

20 ARALIK 2013 CUMA İŞLEDİKLERİMİZ------PAZARTESİ İŞLEYECEKLERİMİZ

#TÜRKÇE:
Dersimizde "ş" sesi etkinliklerimizin ev ödevi olarak verdiğimiz dosyayı sınıfta tahtaya projeksiyondan yansıtarak yaptık. Daha sonra yeni etkinlik dosyalarımızı dağıtarak "ş" ses*hece-kelime--cümle-metin okuma yazma etkinliklerini yaptık. Öğrencilerimin tümü ses-hece-kelime çalışmalarında zorlanmadan okurken, cümle okumada zorlananlar oluyor. Bu durumu ortadan kaldırmak için evde de bol bol okuma yapmalıyız. Sınıfta yeni öğrendiğimiz sesle ilgili cümle ve metinleri rahatlıkla okuyan grup var---heceleyerek okuyan grup var---ses,hece,kelimeleri okumada zorlanmazken cümle ve metinde çok zorlanan grup var. Bu gruplar arasındaki farkı kapatmaya çabalıyoruz.
Dün "ş" sesini tanıtırken sınıf arkadaşlarına ŞEKER getirip dağıtan MELİKZEYD'e ve velimize teşekkür ediyoruz.
Bu gün de SÜMEYYE sınıf arkadaşlarına MICKEY MAUSE kurabiye dağıttı. Sümeyye ve velilerimize teşekkür ediyoruz. Sınıfta öğrencilerim severek yediler. Okul yöneticilerimize ve çalışanlarımıza da ikram ettik.
HIZLI OKUMA KİTABI dağıttık. Hızlı okuma yaptık. OKUYANLARI CLASS DOJO'ya  işledik.
Dikte çalışması yaptık.Defterleri kontrol ederek ÇOK GÜZEL--AFERİN kaşesi bastık.
cümleleri tahtada da yazdırarak hata yapanların hatalarını görmelerini ve düzeltmelerini sağladık. Evde de defterlerimize bakmadan cümleler yazdıralım.
Pazartesi günü yeni sesimize (z-Z) tanıtmaya başlayacağız. Önceki seslerle ilgili pano, etkinlik dosyası okuma ve etkinliklerini sürdüreceğiz. (Öğrencilerim hediyelerini dört gözle bekliyorlar. "ç" sesi hediyemizi Ahmet 'in velisi  çarşamba gününe hazırlıyor.---)
Kitabımıza sınıfta işlenmeden harfleri yazdırmayalım. Okutabilirsiniz, öğrendiklerimizle ilgili de yazdırabilirsiniz.Ancak harfi yazımını sınıfta işlemeden yazdırmazsak iyi olur.
Aldığımız okuma kitaplarımızın en az ilk dördü okunacak ve pazartesi sınıfa dört kitap getirilecek.
Ayrıca okuduğu çeşitli kitapları sınıfa getirerek hediye eden öğrencim DEFNE'ye ve velimize teşekkür ediyoruz.
#MATEMATİK:
Dersimizde ders kitabı sayfa 83 D.DOĞAL SAYILAR--ÇOKLUĞUN SAYISINI BELİRLEYELİM konusunu işlemeye başladık.
İnteraktif olarak konu ile ilgili tahtada uygulamalar yaptık.
Pazartesi gününe sınıfa sayma çubuklarımızı ve 20 adet küçük kağıt getirelim. Ders kitabı sayfa 84'teki etkinliği sınıfta yapacağız.
Evde de abaküsümüzle ve sayma çubuklarımızla ileri geri saymalar yaptırabiliriz. Ayrıca bu konuları işlerken eksiltme--çoğaltmalara da dikkatlerini çekerek çıkarma ve toplama işlemi ön bilgileri de veriyoruz.
HIZLI OKUMA KİTAPLARIMIZ BOL BOL OKUMAYI,
ETKİNLİK DOSYALARIMIZ TAMAMLAMAYI VE OKUMAYI,
"Ş-ş" HARFİNİ KİTAP,DEFTER,ETKİNLİK DOSYALARIMIZDA YAZMAYI TAMAMLAMAYI,
MATEMATİK KİTABIMIZDA İŞLEDİĞİMİZ KONUYA KADAR OLAN DERS KİTABI VE ÖĞRENCİ ÇALIŞMA KISMINDA VARSA EKSİKLERİMİZİ TAMAMLAMAYI,
DEFTERLERİMİZE EN AZ ON CÜMLE ÖĞRENDİKLERİMİZLE İLGİLİ CÜMLE YAZMAYI,
OKUMA KİTAPLARIMIZIN EN AZ  İLK DÖRDÜNÜ OKUYARAK PAZARTESİ SINIFA GETİRMEYİ,
1-F SINIFI ÖĞRENCİSİ OLDUĞUMUZU,
İYİCE DİNLENEREK PAZARTESİ ZİNDE BİR ŞEKİLDE SINIFA ZAMANINDA GELMEYİ,
UNUTMAYINIZ!!!!!!!!!!!!!!1
İYİ TATİLLER.....


19 Aralık 2013 Perşembe

#HAYAT BİLGİSİ:
Bu gün "GÜVENLİ YAŞAYALIM" KONUSUNA GİRİŞ YAPTIK. Resimlerin hangi doğal afetler olduklarını söyledik. Ders kitabı sayfa 55'teki resimleri inceledik.
İlk derste daha sonra PERFORMANS GÖREVİ dosyasını dağıtarak nasıl yapacağımızı açıkladık. Verilen sürede resimlerde gün içinde sıra ile neleri yaptığımız altındaki kutulara numaralandırıldı. Performans görevi dosyaları incelenerek gelmeyen öğrenciler de performans görevlerini tamamlayınca e-okula notlar girilecektir.
Pazartesi günü "GÜVENLİ YAŞAYALIM" konusunu (Ders kitabı sayfa 55-56-57) işlemeye devam edeceğiz.
#TÜRKÇE:
Yeni sesimiz olan "ş" sesini tanımaya interaktif olarak başladık."ş" sesi şarkımızı Morpa Campüs'ten dinledik. Teneffüslerde "ş" sesi şarkımızı dinledik. Öğrenciler sesi çıkarmada ve tanımada zorlanmadılar. Hatta bazı öğrencilerim yakınlarının adlarını tahtaya yazdılar. Daha sonra da "ş" sesinin geçtiği resimleri belirledik. "ş" harfinin yazılışının nasıl olduğunu gösterdik. Havada yazdık. Sonra kitaplarımıza yazdık. Daha sonraki derste "ş" sesi ile ilgili kitabımızdaki ses-hece-kelime-cümle ve metin etkinliklerini yaptık.(OKUMA VE YAZMA ÖĞRENİYORUM  KİTABI sayfa 97-98-99-100) Bu kısımlardaki eksikleri evde tamamlayarak, okutalım. Daha sonra "Ş" harfi yazılışını da gösterdik ve kitabımıza yazdık. Defterlerimizde ve etkinlik dosyamızdaki "ş-Ş" harflerini sıkılmadan yazdıralım, öğrencilerim sıkılınca hafta sonu harfleri tamamlayabilirler. Etkinlik dosyamızı tamamlayalım. Dün verdiğimiz "ü" sesi etkinlik dosyamızı kontrol edip sınıfta okuttuk. Bazı kısımlarını eksik bırakan öğrencilerim vardı. 
Son derslerde HIZLI OKUMA KİTAPLARIMIZI okuttuk. Birkaç öğrencim hala okumada sorun yaşıyor. Bu öğrencilerim evde bol bol okumalılar.
Halk oyunlarına giden öğrencilerim son iki ders halk oyunları için salondaydılar. Biz de sınıfta öğrendiğimiz harflerle ilgili dikte çalışması yaptık. Tüm söylenenleri hatasız yazan--bazı harf hataları yapan-- yazmada zorlanan-- yazmada çok çok zorlanan öğrenci grupları var. Tahtada da cümleyi yazdırdık ve hatalarını görmelerini sağladık. Hatasız yazanlara ÇOK GÜZEL-AFERİN kaşesini yazdık. Pano metinlerimizi okuttuk. evde de okuma ve en az beşer cümle yazdırırsak öğrenilen harfler daha iyi pekişecektir.
Yarın "ş" sesi etkinliklerimize devam edeceğiz. Önce bu gün verdiğimiz ETKİNLİK DOSYASINI kontrol ederek ÇOK GÜZEL-AFERİN kaşesini basacağız. Bu gün ilk denemesini matematik dersimizde yaptığım gibi bundan sonra arada dersini çalışan, sınıf kurallarına uyan öğrencilerim de arkadaşlarının defterlerine kaşe basabilecekler. (Hatta bazı öğrenciler olumsuz kaşeyi bile basmak istediler. Ama biz öğrencilerimizi hep güzel  şeylere layık görüyoruz.)
#MATEMATİK:
Kitabımızın öğrenci çalışma kısmı sayfa 50-51'deki UZUNLUKLARI KARŞILAŞTIRALIM, SIRALAYALIM  SORULARINIöğrencilere okutarak cevapladık. Doğru cevaplayanlara ÇOK GÜZEL- AFERİN kaşesi bastık. Daha sonra önce sınıf başkanına, başkan yardımcılarına doğru yapanlara kaşe bastırdık. Daha sonraki günlerde sınıf kurallarına uyanlara ve dersini çok çalışanlara da kaşe bastıracağız.
Eksik kalan soruları evde tamamlayalım.Yarın sayfa 52'deki ADIM, KARIŞ,KULAÇ VE AYAK ÖLÇELİM sorularını yapacağız. Eğer çabuk bitirirsek ders kitabımızdan sayfa 83 ÇOKLUĞUN SAYISINI BELİRLEYELİM konusuna başlayacağız. Etkinlik dosyalarımızı yapacağız.
İYİ GECELER------İYİ ÇALIŞMALAR---------

18 Aralık 2013 Çarşamba

18 ARALIK 2013 ÇARŞAMBA İŞLEDİKLERİMİZ---YARIN İŞLEYECEKLERİMİZ

#HAYAT BİLGİSİ:
Ders Kitabı Öğrenci Çalışma kısmı sayfa 47 "OKULUMUZDA ÇALIŞAN BÜYÜKLER" etkinliği yapıldı. Okulistik'ten işlediğimiz konuların genel tekrarı sunum izledik.
Yarın ders kitabı sayfa 55 "GÜVENLİ YAŞAYALIM" konusunu işlemeye başlayacağız.
HAYAT BİLGİSİ PERFORMANS GÖREVİ  sınıfta yapılacak. Bir Günümüzü Nasıl Geçiriyoruz? Resimlere bakarak resimleri altlarına sayılar yazarak sıralayacağız. Performans ödevi notunu e-okula gireceğim. Onun için öğrencilerimin açıklamalarımı çok dikkatli dinlemeliler.
#TÜRKÇE:
Dersimizde dün verdiğimiz etkinlik dosyamızı kontrol ederek etkinlikleri tamamlayanlara ÇOK GÜZEL-AFERİN kaşesi bastık. Bazı öğrencilerim yine etkinliği boş bırakmışlardı. Özenle etkinliği tamamlayan ve öğrencilerimle ilgilenen velilerime teşekkür ederim. Bu etkinlik dosyasını projeksiyondan tahtaya yansıtarak okuttuk. "ü" sesi ses-hece-kelime-cümle etkinliklerimize devam ettik.
Başka bir "ü" sesi etkinlik dosyası dağıttık. Bu etkinlik dosyamızın da bir kısmını sınıfta tamamladık.Eksik kısımlar evde yapılarak okunacak.
"n" SESİ HIZLI OKUMA KİTABIMIZI okuttuk. Akşam hiç bakmayan birkaç öğrencimi hayretle karşıladım. Hadi biri hastaydı. Ya diğerleri...... Bu gün de HIZLI OKUMA KİTABI dağıttım. Süre el verdikçe bazı öğrencilerime okuttum. Lütfen evde birkaç kez okutalım.
ayrıca OKUMA VE YAZMA ÖĞRENİYORUM KİTABIMIZIN sayfa 95'teki ÜNSAL metnini okuduk. Sayfa 96'daki resimlerde "ü" sesi olanları işaretleyerek, altındaki resmi boyayabilirsiniz.
Yarın "ş" sesini tanıtacağız. Kitabımıza ve etkinlik dosyamızda "ş-Ş" harfi yazacağız. Şarkı dinleyeceğiz, interaktif olarak "ş" sesi öyküsü dinleyeceğiz. Sonra da ses-hece-kelime-cümle etkinliklerimizi yapacağız. okuyabilen öğrencilerim zaten var. Diğer öğrencilerime de panomuzu okutacağız. evde okuma ve yazma çalışmalarını ihmal etmeyelim ki her öğrencimin seviyesinin arası çooook açılmasın. Birbirine yaklaşsın herkes. (İlk harf grubumuzda zorlananlar artık ilk değil, ikinci, üçüncü harf gruplarını dahi rahatça okuyabiliyorlar. Yazma seviyesini de zorlamadan fakat sık sık tekrar ve yazdırarak yükseltmemiz gerekiyor.)
BU gün son iki derste bazı öğrencilerim HALK OYUNLARI çalışmasına katıldılar. Yarın da çalışma var.
#MATEMATİK:
Dersimizde ders kitabı sayfa 81-82'deki etkinlikleri yaptık. Ancak Parmak, karış gibi ölçüleri kullanmakta zorlandık. Evde bu ölçülerle ilgili bazı eşyaların ölçümlerini yaptırırsak çok iyi olacak. Örneğin; bu sehpanın eni kaç karıştır diyerek kendimiz ve öğrencim ölçerseniz sınıftaki etkinlikleri yaparken daha rahatlayacağız. Kaleminin uzunluğunu on karış düşünen var. parmak, karış, kulaç ,adım gibi ölçüleri kullanmayı daha somutlaştırmamız gerekiyor. Uzunlukları karşılaştırmada ,sıralamada zorlanmıyorlar. 
Yarın kitabımızın Öğrenci Çalışma kısmı sayfa 50-51-52'yi işleyeceğiz. Soruları öğrencilerimize okutarak cevaplarını bulmaya çalışacağız. Tamamlayamazsak yarın akşam eksikler evde tamamlanacak. Cuma günü yeni bir konuya(D.DOĞAL SAYILAR--ÇOKLUĞUN SAYISINI BELİRLEYELİM) geçeceğiz.
İYİ GECELER-----İYİ ÇALIŞMALAR-------

17 Aralık 2013 Salı

17 ARALIK 2013 SALI İŞLEDİKLERİMİZ-------YARIN İŞLEYECEKLERİMİZ

#HAYAT BİLGİSİ:
Ders kitabı sayfa 53-54 "OKULUMUZDA ÇALIŞAN BÜYÜKLER" konusunu işlemeye başladık. Okulumuzda kimlerin görev yaptığını sorduk.Öğrencilerim görev yapanları söylediler. Bu görevlilerin neler yaptığını konuştuk. İnteraktif olarak konuyu MORPAKAMPÜS'ten izledik. Daha sonra resimleri inceledik. Gördüklerimizi anlattık. Öğrencilerin nasıl bir sorunla karşılaştıklarını söyledik. Bu sorunla karşılaşınca okulumuzdaki hangi görevlilerden yardım alacağımızı söyledik. Sayfa 54'teki resimleri inceledik. Okulumuzun müdür ve müdür yardımcılarının isimlerini sorduk.Bazıları biliniyordu. Diğerlerini odalarının kapısının yanında asılı olan isim panolarından okumalarını istedik. Hatta yanımızdaki müdür odasının panosunu Muhammed Efe okudu ve okul müdürümüzün adını sınıfa söyledi. Görevlilerin görevlerinin neler olduğunu konuştuk.Diğer görevlilerin de isimlerini öğreneceğiz ve yarın konumuza devam edeceğiz.Öğrenci çalışma sayfası 47'yi yarın işleyeceğiz.
#TÜRKÇE:
"ü-Ü" SESİ tanıma etkinliklerine başladık. Önce "ü" sesini interaktif olarak tanıdık. Şarkı dinledik.İçinde "ü" sesi olan resimleri izledik. Sonra kitabımızdan (sayfa 92) "ü" sesi etkinliklerimizi yaptık. "ü" harfinin nasıl yazıldığını interaktif olarak gösterdik. Havada yazdık. Sonra kitabımıza yazdık. Daha sonraki derste (sayfa 94) ses-hece-kelime çalışması yaptık. Sayfa 95'teki etkinlikleri yaptık. Metni okuttuk.Teneffüslerde "ü" sesi şarkımızı dinledik. Etkinlik Dosyası dağıtarak "ü-Ü" harflerinin yazılışını göstererek etkinlik dosyamıza ikişer satır yazdık. Sonra da ses-hece-kelime-cümle çalışmaları yaptık. Eksik kalan kısımlar evde tamamlanacak. "ü" Sesi panomuzu astık. ATATÜRK okuma metnimizi okuttuk.Bazı öğrencilerimiz aynı panoda bulunan "ş" sesi ile ilgili metni de okudular. Bir etkinlik dosyası daha verdik.O da evde yapılabildiği kadarıyla yapılacak. Yarın sınıfta etkinlik dosyamızı tekrarlayacağız. "ü" sesi etkinliklerimize devam edeceğiz.
Daha sonraki derslerimizde "n" sesi ile ilgili HIZLI OKUMA KİTABIMIZI dağıttık. Hızlı okumalar yaptırdık. 1 ve 3. sayfaları okuttuk.Tüm öğrencileri tamamlayamadık. Evde HIZLI OKUMA kurallarına göre birkaç kez okutalım.Ders kitabımızı ve etkinlik dosyalarımız da okutalım. Defterlere de öğrencilerim sıkılmadan "ü-Ü" harflerini yazdıralım. Sıkılınca sonra yazabilirler. Bu gece hepsinin tamamlanması gerekmiyor. 
#MATEMATİK:
Dün ön yüzünü yaptığımız etkinlik dosyamızın arka yüzünü ev çalışması olarak vermiştik.Bunları kontrol ederek ÇOK GÜZEL -AFERİN kaşesi bastık. Sonra birlikte soruları cevapladık. ADIM, KARIŞ , KULAÇ ve AYAKLA ÖLÇELİM etkinliklerine başladık. Kalemimizi parmakla, sıramızı karışla--kulaçla, sınıfımızı adımla ölçtük. Evimizin de bazı kısımları ölçtürelim. Sonra uzun--kısa ETKİNLİK DOSYASI dağıttık. Etkinliklerimizi soruları öğrencilerimize okutarak yapıyoruz. Herkes okumak için daha hevesleniyor. Uzun veya kısa olanları işaretledik. Uzun veya kısa olanları boyadık. Yarın Matematik kitabımızdan sayfa 82'ye kadar işleyeceğiz. Öğrenci çalışma kısmı ise sayfa 50-51-52 'yi yapabildiğimiz kadar yapacağız. Kalan kısımları evde yapabiliriz.
İYİ GECELER--------İYİ ÇALIŞMALAR---------

16 Aralık 2013 Pazartesi

ü harfi drama

Ü Harfini Öğreniyorum Animasyonu Okyanus Yayıncılık İlk Okuma Yazma Seti

ü harfi klibi

ü harfi hareketli müzik

16 ARALIK 2013 PAZARTESİ İŞLEDİKLERİMİZ------YARIN İŞLEYECEKLERİMİZ----

#HAYAT BİLGİSİ:
Ders Kitabımızın Öğrenci Çalışma kısmı sayfa 46 "ŞİMDİ NE YAPMALIYIZ?" Etkinliklerini yaptık. Karşılaşılan sorunu nasıl çözeceğimizle ilgili çerçevelere iki resim çizdik.Sonra çözümleri ile ilgili çizdiğimiz resimleri anlattık. İkinci etkinliğimizde Ahmet'in düştüğünü gören Esra'nın sıra ile neler yapacağını resimlerden belirledik. Resimlerin altına sıra sayısı çizerek sıralama yaptık.(1--2) Sonra sebebini anlattık. 
Yarın ders kitabımızdan OKUL HEYECANIM TEMASI SAYFA 53-54 "OKULUMUZDA ÇALIŞAN BÜYÜKLER" konusunu işlemeye başlayacağız.
#TÜRKÇE:
Dersimizde "b" sesi ile ilgili ses-hece-kelime çalışması yaptık. Dağıttığımız etkinlik dosyasını projeksiyondan tahtaya da yansıtarak etkinlik dosyamızda ve tahtada etkinlikleri okuyarak hecelere ses ekledik ve kelimeler oluşturarak yazdık. Yarım resimlerin adlarını yazdık. "b" sesi ile ilgili cümle ve metinler okuduk.
GİZEM sınıftaki arkadaşlarına dağıtmak için ALBENİ getirdi. Beslenme sırasında arkadaşlarına dağıttı. Gizem ' e ve velimize teşekkür ederiz.
Sürpriz olarak hecelere "ş" sesi ekleme ve yeni kelimeyi okuma yazma etkinliğimiz de etkinlik dosyamızın bir kısmında vardı. Öğrencilerim "ş" sesini tanıdılar. Hecelerin sonuna ekleyip oluşturduğumuz yeni kelimeleri okuyup yazmada zorlanmadılar. Dağıttığımız etkinlik dosyalarımızda yapılacak etkinlikler ve okunacak metinler kaldı. Bunları ve bulmacayı evde tamamlayacağız. Etkinlik dosyalarımızı bol bol okuyacağız.
Ayrıca HIZLI OKUMA KİTABIMIZIN 4.sünü dağıttık. Birinci sayfayı sıra ile hızlı okuma ve okurken sırada doğru oturma, hecelemeden, parmakla izlemeden, okurken başımızı sallamadan okumaya dikkat ettik. Genel olarak öğrencilerim hızlı okumayı sevdiler. Doğru ve kuralına uygun olarak okuyabiliyorlar. En büyük sıkıntımız tüm sınıftaki öğrencileri okuturken sıkılmaları.... Tüm öğrenciler okutarak durumlarını takip etmeyi amaçladığım için sınıfın sessiz durması gerekiyor. Bu durumda da okumuş olanlar sıkılıyorlar. Ben okurken diğer öğrencilerin de izlemesini ve okunanı izlemeyi öğretmeyi de amaçladığım için (bir taşla iki kuş vuralım derken biraz sıkıcı oluyor.Ama okuyor olmanın verdiği hazla bu durumu halletmeye uğraşıyoruz. HIZLI OKUMA KİTABIMIZIN 3. sayfasını da bazı öğrencilerime okutabildim.Çünkü zaman tümüne okutmak için yetmedi. HIZLI OKUMA KİTAPLARIMIZIN tüm sayfalarını el yazılı ve düz yazılı olanları da evde birkaç kez sesli okutalım  ve dinleyelim.
Yarın zaman bulabilirsem tekrar hızlı okuma yaptıracağım.Ayrıca 5. HIZLI OKUMA KİTABIMIZI da dağıtabilirim. Ayrıca yarın "ü" sesini tanıtacağız--yazacağız. Ses-hece-kelime-cümle çalışmaları yapacağız.
#MATEMATİK:
Dersimizde tahtada interaktif olarak uzunlukları karşılştırdık.Karşılaştırma ile ilgili soruları artık öğrencilerim okuyorlar ve sorulanı cevaplıyoruz. Hayat Bilgisi ve Matematik plarımızdaki etkinlikleri yaparken de soruları öğrencilerim okuyarak cevapları buluyoruz.
Ders Kitabımızın sayfa75-76'daki uznluk karşılaştırmalarını yaptık.
Ayrıca Etkinlik Dosyası dağıtarak bir sayfasını sınıfta yaptık. Arka sayfasını da evde yapalım.Yarın sınıfta arka sayfasını kontrol edip birlikte tekrar yapacağız. Sonra sayfa 77'deki ADIM, KARIŞ, KULAÇ VE AYAK ÖLÇELİM konusunu işlemeye başlayacağız.Sınıf  içindeki eşyaların boylarını tahmin edeceğiz sonra da ölçerek(adım,karış,kulaç ve ayak olarak) tahminimizin doğru olup olmadığını karşılaştıracağız. Sonra sayfa 78-79 'u işleyeceğiz. Sayfa 80'deki Ev ve aile bireyleri ile ilgili kısımlar evde yapılacaktır.
Ders çıkışında işlediklerimizi , yapılacakları ve yarın işleneceklerini velilerimizle paylaşırken BEN ARTIK OKUYORUM belgemizin örneğini de gösterdik.Ayaküstü bu belgeleri daha kaliteli kağıda bastıralım mı diye sorduk.Herkes daha kaliteli olsun.Dosya kağıdı olmamasını kabul etti.Orada olamayanlar da hatırlatılır.Maliyeti yarın öğreneceğiz.
İYİ GECELER----------İYİ ÇALIŞMALAR------

15 Aralık 2013 Pazar

1-F ÖĞRENCİ FOTOĞRAFLARI


VELİYE MEKTUP

                      
               Kimse kimseye yaşamayı  öğretemez. Çocuğunuza hayatı hazır bir reçete olarak sunamazsınız.Çocuğunuzun hayat yolunu çizemezsiniz.Ona ancak kendi yolunu çizebileceği bir harita verebilirsiniz.
                   Sevginin büyükten küçüğe, saygının küçükten büyüğe yöneleceği doğru değildir.Büyüğün küçüğe göstereceği saygı, küçüğe saygılı olmayı öğretir.Çocuğa saygı demek ,onun bağımsız bir  varlık olduğunu kabullenmek demektir.
                Fazla sevginin çocuğunuza bir zararı olmaz.Zararlı olan yanlış sevgidir.Çocuğunuza bir çok şeyi şartlı olarak verebilirsiniz.Ancak sevginiz “şartlı” değil  ‘’kayıtsız’’   olmalıdır.Çocuğunuz en çok sevgiyi hak etmediğini düşündüğünüz zaman sevgiye ihtiyaç duyar.
                  Çocuklarınıza verebileceğiniz en değerli hediye ilgi ve zamanınızdır.
                Hoşgörü , çocuğunuzu sizin istediğiniz gibi davranmaya isteklendirir.Hoşgörü karşımızdakini istediğimiz gibi  davranmaya zorlamak değil,kendi istediği gibi olmasına  imkan vermektir.Hoşgörü ile büyüyen çocuklar sabırlı ve  hoşgörülü olmasını öğrenirler. 
              Çocuğunuza öğüt vereceğinize ona  örnek  olun.Kibarlık ,vericilik,dürüstlük ancak yaşanarak öğrenilir.Örneğin  bir satıcının size fazla verdiği para üstünü mutlaka çocuğun önünde geri verin.
             Çocuğunuz tabağındaki yemeği bitirmekte zorlanıyorsa,bitirmeye mecbur etmek yerine yarısını yemesini isteyin.Belki yarım tabak eksik yemek yer , ancak adına UZLAŞMA  denilen  ve   hayatı yaşanılır kılan bir  özellik kazanma yolunda önemli bir adım atar.
            Çocuğunuzu değiştiremezsiniz.Onu ancak değişim için cesaretlendirebilirsiniz,isteklendirebilirsiniz.Çocuğunuzu değiştirmeye çalışmak, onun üzerine oturmaya benzer.İstediğinizi elde ettiğinizi düşündüğünüz anda,altta kalanın enkaz olduğunu fark edersiniz .Çocuğunuzun sahip olmadığı özelliklere  üzülmek yerine ,sahip olduklarına sevinin.
           Eğitim doğruları söylemek değil, doğruları yapmaktır. Çocuğunuza vereceğiniz eğitimin amacı  onun sorumluluk düzeyini geliştirmek ve olgunlaşmasını sağlamaktır.
            Takdir edilen ve övülen çocuklar anne babalarını ve arkadaşlarını takdir etmeyi öğrenirler.Atalarımız “Taç giyen baş akıllanır.“ demişler.Çocuğunuza olumlu sıfatlarla küçük başarıları karşısında yaklaşırsanız  en büyük hazine olan kendine güven duygusunu kazandırırınız.
           Dünyaya onun gözünden bakmaya çalışın.Göreceksiniz daha çok gülecek ,daha içinizden geldiği gibi davranacak,daha meraklı, daha önyargısız,daha kararlı olacaksınız.
           Kullanma yönergesine sahip olmadan kullandığımız tek varlığımız çocuğumuzdur.
          Eğer bir gün yolunuzu kaybederseniz bir çocuğun gözlerinin içine bakın. Çünkü bir çocuğun bir yetişkine her zaman öğretebileceği üç şey vardır  ; nedensiz yere mutlu olmak, her zaman meşgul olabileceği bir şey bulmak ve istediği şeyi var gücüyle dayatmak.
           Erdemli eğitim insana saygı ile başlar.Erdemli ,bilgili,onurlu insanların ailesi,sokağı, kenti ve ulusu daha erdemli olur.Erdemli eğitimle eğitilmiş insanın  varlığı  mutluluğun da kaynağıdır.

Çocuklarınıza evinizde ve yaşantınızda iyi model olun....

Çocuklarınıza evinizde ve yaşantınızda iyi model olun....Örnek mi?
   1-Kitap, gazete okumayan bir anne veya babanın çocuğu da büyük bir olasılıkla kitap okumayacaktır.
   2-Çocuğunuzun süt içmesini istiyorsanız, siz de süt içmelisiniz.. kahvaltıda çocuğa sütü zorla içir, kendin çay iç..
    Çocuk demiyecek mi süt iyi bir şey olsa babam içer, İyi bir şey değil ki babam çay içiyor.......
  

Çocuğunuzu kesinlikle kardeşleri ve diğer akranları, arkadaşları ile kıyaslayıp, karşılaştırmayınız...
    Bütün çocuklar biricikdir  ve özeldir..

Çocuğunuza karşı daima TUTARLI olun.Anne-Babanın çocuğa karşı aynı dili konuşuyor olması da çok önemli.Birinin hayır dediğine öbüre evet dememelidir.
  Çocuğu değiştirmek,yetiştirmek için eyleme ihtiyacı vardır.Eylem içinde bilgi sahibi olmak gerekir.Bilgi sahibi olmak içinde okumak gerekir.Anne-baba okuyarak örnek olmalıdır.

Modern olacağım, çağa ayak uyduracağım diye bir rüzgara kapılıp çocuk merkezli bir ortam yaratmaktan kaçının.

Demokrasi evet aile içinde önemlidir ama bazı konulara burnunu sokma yetkisi olmadığını bilmeli 

Evde anne ya da babadan, ya da kardeşten daha fazla söz hakkı oluyorsa, her dediği yapılıyor ve nihayetinde aslında size hükmediyorsa gittiğiniz yol yol değil aynen geri dönün .

Çocuğunuzun yanında asla ama ASLA öğretmenini eleştirmeyin.
 Varsa bir problem gidin direk öğretmeniyle görüşün, diğer velilerin dolduruşuna gelmeyin. 

Öğretmenin saygınlığını zedeleyecek tavır ve davranışlardan kaçının. 

Bugün öğretmenine saygı duymayan gün gelir size de duymaz.

Çocuğun tüm arzularının yerine getirilmesi ona her istediği şeyi yapabileceği, elde edilebileceği kanısının verilmesi veya tam tersi isteklerinin çok sınırlandırılması, hiç yerine getirilmemesi çeşitli uyumsuz davranışlar geliştirmelerine neden olacaktır. Bu konuda titiz olunuz.
Çocuğunuza yeteri kadar harçlık veriniz. Harçlığını mümkünse aylık veya haftalık olarak toptan veriniz. Böylelikle kendisini yönetmesini öğrenecek ve sorumluluk kazanacaktır. 

Velilerimize tavsiyem :
eğitimci arkadaşların çocuklar için verdiği gayret ,çaba vs.. nin 
köstekçisi değil destekçisi olmaları ..

Çocuk ders çalışmadığı, 
                         dersi bölüp işlenmez hale soktuğu 
                                                                 ödevini getirmediği/yapmadığı zaman 
sığınacak limanı veliler olmasın ..

böyle bir durumda eğitimi baltalamada velilerin bilinçsiz katkısı çok olur ....

Veli öğrencinin değil de öğretmenin yanında olursa,
 öğrenci şımarıp sınıf içinde gereksiz taşkınlıklar yapmaz, 
öğretmenin sözünü dinler. 
Öğretmen ve veli işbirliği içinde hareket ederlerse, 
öğrencinin başarıya giden yolu bulması çok kolay olur.
 Böylelikle hem öğretmenin hem de velinin isteği gerçekleşir. 
Sağlıklı düşünen, sorumluluk sahibi bireyler yetişmiş olur.




ANNE-BABAYA ÇOCUK YETİŞTİRMEDE TAVSİYELER(ÇOCUK PSİKOLOJİSİNDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR)

ÇOCUK PSİKOLOJİSİNDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Çocuğuna ‘hayır’ diyemeyen, böyle olunca da ‘parmakta oynatılan’ yeni nesil anne-babalara günümüzde hayli sık rastlamak mümkün. Oysa bu tarz çocuk yetiştirme, sadece kendini önemseyen bir nesil yetişmesine neden olabilir!

 Yeni nesil anne-babalar çocuğa sınırlarını öğretmekte tutuk davranıyor, özgüven aşılamada abartıya kaçıyor ve net bir ses tonuyla ‘dur’ diyemiyor. 
 Çocuğun her davranışını büyüteç altına alan, halk arasındaki tabire göre ‘parmakta oynatılmaya’ aday yeni nesil anne-babalar sağlıklı çocuklar yetiştirebiliyor mu? Bu tarz çocuk yetiştirmek, abartılı özgüven şişirmesi ile benmerkezci, sadece kendisini önemseyen, insani duyarlılıkları zayıf kalacak bir nesil yaratır.

 Çocuklarımızı büyütürken yaptığımız ‘Psikolojik Hatalar’:
1-Özgüven Her Koşulda İyidir: Bu bilgi, 1980 ve 90’lı yıllarda Amerika/Avrupa’daki ‘yeni çocuk yetiştirme açılımı’na psikoloji biliminin ‘katkısı’ olarak ortaya sürülmüştür. Ancak yıllar, pek çok önemli kuramcının bu konuyu yeniden değerlendirmesine yol açmış, çocuklara özgüven pompalamasının, katkıdan çok zarar getirmeye başladığını göstermiştir. Çocuğa ‘sen çok özelsin, farklısın’ mesajlarının sıklıkla gitmesi, erken yaşta aşırı şişen bir ‘benlik’ duygusuna yol açabilir. Çocuğun her davranışını mercek altına almamak, sürekli ona açıklamalar yapmamak; yani hayatta “sürekli ve sadece” onun merkezde olduğu algısını ortadan kaldırmak, özgüvenden bencilliğe gidebilecek yolu kesebilir. 

 2-Çocuklara Asla Kızılmaz, Yüksek Sesle Konuşulmaz: Çocukların onurlarını kırmamak, onları ruhsal ve fiziksel olarak korumak sadece anne-babanın değil, hepimizin görevi. Ancak çocuk, kimi zaman net ve sert yönlendirmelere de ihtiyaç duyar. Örneğin; annesine herkesin ortasında tekme atan 3 yaşındaki bir çocuğa, sakince ‘bu yaptığın pek hoş değil’ demek yerine, sert ve net bir ses tonu ile ‘yapma!’ denilerek, sert ve donuk bir yüz ifadesi ile tepki verilebilir. Çünkü şiddet göstermesi neredeyse normal karşılanan bir çocuk, bu davranışı artırarak yineleyecektir. 

 3-Başkalarının Yanında Çocuğa Kızılmaz: Çocuk, bu bilgiyi kullanarak, başkalarının yanında dizginlenemez davranışlar sergiler. Örneğin; başkalarının yanında sürekli gürültü yapan bir çocuğa da sert bir şekilde ‘hayır’ denilebilmelidir. Çünkü çocuk, çevreye verdiği rahatsızlığın farkında olmaz. Ona sınırlarını öğretecek olan anne-babadır. Çocuk bu sınırları ihlal etiğinde, anne-baba o anda müdahale ederek, net yönlendirmelerle bu ihlallere ‘dur!’ diyen taraf olmalıdır. 

4-Başkalarının Çocuğuna Asla Müdahale Edilemez: Eskiden genç annesinin başa çıkmakta zorlandığı bir çocuğu, tatlı sert bir müdahale ile hizaya getiren ‘teyzeler’ vardı. Günümüzde ise bir kafeteryada ortalığı birbirine katan bir çocuğa çoğunluk, ‘başkasının çocuğuna asla müdahale edilmez’ düşüncesi ile sessiz kalabiliyor. Oysa görmezden gelmek, hatta çocuğa gülümsemek yerine; anne-babayı rencide etmeyecek şekilde çocuğa dönerek ‘anneni çok zor durumda bırakıyorsun ve bağırtınla da hepimizi rahatsız ediyorsun’ denilebilir. 

 5-Çocuğun Her Merakı Giderilmeli: Çocuğun her sorusu ayrıntılarıyla cevaplanırsa, düşünceleri ve hayal gücü yetişkin cevapları ile ‘sınırsızca’ karşılık bulursa; ‘çevrenin onun sorularına ve konuşmalarına yetişemediği ve bir süre sonra rahatsızlık vermeye başlayan’ bir çocuk haline gelebilir. Çocuk, bazı sorularının cevabını kendi hayal gücünden tamamlayabilir. Her şeyi ayrıntısıyla bilmek zorunda değildir. Her sorusunun ayrıntılarıyla yanıtlanması, düşünce hızını ve konuşma miktarını kontrolsüz hale getirebilir; bu da onun kaygı düzeyini artırabilir, ‘yetişkin dili’ ile konuşan (‘büyümüş de küçülmüş’) bir duruma getirebilir.

 6-Her Seslenişine Cevap Verilmeli: Her seslenişine (o anda bir yetişkin ile muhabbet halinde iken bile) karşılık alan çocuk da ‘sınır’ problemi yaşar. Bir başkası ile konuşan anne-babasını bölen çocuğa her seferinde cevap vermek; ona ‘diğerlerinin birlikte yaptıkları şeyler değil, sadece senin ne istediğim önemli’ mesajını gönderir. Çocuk, isteğinin anında giderilmesini ister. Bunu ‘normal’ karşılamak ve diğer konuşmayı önemsememek, doğrudan bu mesajı verir.

7-Aile İçi Kararlar Mutlaka Çocuğa Da Sorulmalıdır: Bu bilgi de; 6 yaşında ancak hafta sonunda nereye gidileceğine karar vermesi istenen, 8 yaşında ancak eve alınacak mobilyayı seçen, 4 yaşında ancak akşam mönüsü onun seçimine göre düzenlenen çocuklara işaret eder. Demokratikliğin çocuğu da kapsaması demek, aile içindeki önemli her karara çocuğu da katmak demek değildir. Bazı kararları sadece yetişkinler vermelidir. Karar verme sistemine ‘her zaman’ çocuğu da katmak, hatta onu ‘asıl karar verici’ yapmak çocukta yük yaratır, ego şişmesine yol açar. 

8-Yemek Yemeyen Çocuğa Asla Zorlama Yapılmaz: Bu, sadece pediatrinin değil, psikolojinin de kısmen konusudur. Bir bebeğe abartılı şekilde yemek yedirilmeye çalışılması, 7-8 yaşlarındaki çocuğun ağzına yemek tıkılması (bu, bağımlılık açısından riskli bir belirtidir) ne kadar sağlıksız ise; yapısal olarak ‘yememeye yatkın’ çocuklara asla baskı yapmamak da gerçekçi değildir. Bu tür çocuklar, tamamen kendi inisiyatiflerine göre yemek yiyemezler. Özellikle 2 yaş civarı çocuklar, bu konuyu iyice oyuna çevirirler, yemek yerken gezerler. Gezerken ya da masadayken, çocukların ağızlarını açmak istemedikleri zamanlarda da net (ancak şiddet, aşırı öfke göstermeden) yönlendirmelerle yemek yedirilebilir.
 Klinik Psikolog Sinem Demir
 Sağlık & Yaşam Dergisi

KIŞ VE EV ETKİNLİĞİMİZ